Nya linser under ytan 2024

Vilka nya lins-typer finns det för undervattensbruk nuförtiden och varför skall du använda dem? En vidvinkellins ger dig möjlighet att fotografera stora djur och vida miljöer med ett proffsigt resultat med krispig skärpa. En våt makrolins gör att du kan öka din förstoringsgrad under pågående dyk, och i vissa fall kan du fotografera i "supermakro-läge".

Vida linsen tar kompaktkameran till en ny nivå

I princip alla kompaktkameror behöver hjälp av en "våt" vidvinkellins för vida bilder, eller videos, på stora motiv, landskap, korallrev eller dykare. Det är enligt oss verkligen ett "måste" ha med den vida linsen till kompaktkameran på nästa dykresa. Låt oss hjälpa dig att hitta vad som är bäst för just din kamera. Linserna kostar från 1 950 SEK och uppåt...

Linser för Mirrorless & DSLR

De nya så kallade "våta" vidvinkel-linserna är numera populära alternativ till den traditionella lösningen med en lins och domeport. Ett exempel är FCPn (Fisheye Conversion Port) från Nauticam som snabbt blev Alex Mustard's favorit som Sony-användare. FCPn är skarp, med 170 graders bildvinkel, får ett stort zoomspann med 28-60mm lins på insidan, och vars närmsta fokus är ända in till linsglaset.

Idén med de nya vida "våtlinserna" (stora som små) är att uv-fotografen använder en enkel 28-60 mm lins bakom både den raktecknade "våta" vidvinkeln (så som Nauticams WWL-1B) och/eller bakom fisheyelinsen (typ FCPn). Det skapar enastående bildmöjligheter, och du kan i de flesta fall dra ner på antalet portar och tillbehör, vilket resulterar i mindre packning på resan.

På makrosidan är det numera nästan standard att ha en "boostande" makrolins på utsidan av porten, som du kan fälla ner vid behov. Nauticam, Saga och Inon gör skarpa linser. Den nya EMWL (Extended Macro Wide Lens) från Nauticam är ett exempel på en special-makrolins som kan skapa vidvinkelkaraktär i dina makrobilder. EMWL-systemet är ett modulärt system, så du kan börja med de delarna du tycker är mest intressanta, och sedan bygga ut efterhand.

Video Pro

Det är ungefär samma linser som är populära för Mirrorless-kameror som monteras på Video Pro kamerahus för t ex RED, Arri, Black Magic med flera. Framförallt är de "våta" vidvinkel-linserna från Nauticam populära verktyg för att skapa broadcast-kvalité (t ex WWL-1B, WACP-1, WACP-2 och FCP).

GoPro och mobil under ytan

GoPro, actionkameror och mobiltelefoner mår bäst av att användas i ett säkert undervattenshus som dessutom ger dig möjlighet att dyka lite djupare. Det finns numera fina vidvinkellösningar och vi är experter på att plocka fram prisvärda lösningar, som ger dig extra skarpa filmer från dina minnesvärda ögonblick under ytan.